برای افرادی که مایل هستند دندان یا دندانهای از دست رفته خود را با کمک ایمپلنت جایگزین کنند، ممکن است این سردرگمی پیش بیاید که باید از میان شمار زیادی از دندانپزشکان و متخصصان دندانپزشکی به مطب کدامیک مراجعه کنند. کدامیک از آنها متخصص ایمپلنت است و برای انجام جراحی کاشت ایمپلنت به کدامیک از این متخصصان باید اعتماد کرد. چیزی که اینجا میخوانید توضیحات کاملی درباره دندانپزشکانی است که اقدام به کاشت ایمپلنت میکنند.
کدام دندانپزشکان کار کاشت ایمپلنت انجام میدهند؟
متخصص جراح فک و صورت
با شنیدن نام متخصص ایمپلنت دندان، اولین افراد متخصصی که ممکن است درباره آنها فکر کنیم متخصصان جراحی فک و صورت (Oral Surgeons) هستند. زیرا آنها جراح هستند به این معنی که آموزش و تجربه بیشتری در مورد ایمپلنت دندان و سایر روشهای پیچیده جراحی دارند. در واقع آنها به احتمال زیاد تمام مراحل کاشت ایمپلنت از ابتدا تا انتهای درمان را به سرعت و به درستی پیش میبرند.
این موضوع (جراحی ایمپلنت توسط جراح دهان) میتواند خطر عوارض احتمالی ناشی از عمل را کاهش دهد و حتی بهبودی را آسانتر کند. به لطف تجربه جراحان دهان، معمولاً در اطراف محل ایمپلنت، تحریک کمتری وجود خواهد داشت و نتایج اعمال انجام شده توسط این متخصصان قابل قبولتر است.
برخی از مهمترین خدمات جراحان فک و صورت کدامند؟
جراح دهان به جز اینکه یک متخصص ایمپلنت خوب است، قادر است خدمات زیر را به مراجعانش ارائه دهد:
- برداشتن دندان نهفته
- جراحی دندان عقل
- مدیریت رشد نابرابر فک
- ترمیم شکاف لب و شکاف کام
- درمان عفونت های صورت
- ترمیم جراحت صورت
- درمان خروپف / آپنه خواب
- انواع جراحی های فک
پروستودنتیست (متخصص پروتز دندان)
پروستودنتیکس (Prosthodontics) یکی از تخصصهای رشته دندانپزشکی است که متخصصان آن بر روی ترمیم و بازسازی دندانها یا جایگزین کردن آنها تمرکز دارند. زمانی که دندانها آسیب جدی میبینند و یا بنا به هر دلیلی غایب هستند، یک متخصص پروتز یا پروستودنتیست میتواند با دانش و مهارت خود، دندان را ترمیم کرده و یا در نهایت با پروتز مناسب آن را جایگزین کند.
از آنجایی که ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی یک یا چند دندان از دست رفته در نظر گرفته میشوند و در واقع بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفتهاند، در حیطه کاری یک متخصص پروتز قرار میگیرند. از این رو به دندانپزشکانی که در کار پروتز دندان هستند میتواند لقب متخصص ایمپلنت دندان نیز داد.
سایر خدماتی که یک متخصص پروتز دندان ارائه میدهند کدامند؟
پروستودنتیستها تلاش میکنند با ترمیم و جایگزین کردن دندانها، شکل و ظاهر طبیعی آنها را بازیابی کنند و از همه مهمتر به بهبود عملکرد آنها کمک کنند. از این رو متخصصان پروتز برای دستیابی به این اهداف و کمک به اصلاح طرح لبخند، خدمات زیر را به مراجعان خود ارائه میدهند:
- نصب روکش دندان
- تجویز و نصب بریج دندان
- تجویز دنچر و اوردنچر (انواع دندان مصنوعی)
- نصب انواع ونیر دندان (لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی)
- ترمیمهای اینله و انله
- و …
پروستودنتیستها علاوه بر اینکه متخصص ایمپلنت دندان هستند، استاد توانبخشی کامل دهان هستند و میتوانند بسیاری از بیماریهای دندانی زیر را مدیریت و درمان کنند:
- مشکلات مفصل فک TMD
- آسیبهای تروماتیک ساختارهای دهان
- ناهنجاری های مادرزادی دهان و دندان
- خروپف و اختلالات خواب
پریودنتیست یا متخصص لثه
به دلیل اینکه برای دسترسی به استخوان فک و انجام جراحی کاشت ایمپلنت با بافت لثه سر و کار داریم میتوان گفت که متخصصان لثه میتوانند دندانپزشکانی باشند که کار کاشت ایمپلنت را نیز انجام میدهند. در واقع یک پریودنتیست میتواند صلاحیت انجام جراحی به منظور کاشت ایمپلنت را داشته باشد. بنابراین میتوان این دندانپزشک را نیز یک متخصص ایمپلنت نامید.
پریودنتیکس (Periodontics) یک رشته تخصصی در مراقبت از دهان و دندان است که بر پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری مرتبط با لثه تمرکز دارد. این متخصص می تواند ژنژیویت، پریودنتیت و سایر بیماری های مرتبط با لثه را به خوبی درمان کند و با حفظ ساختارهای نگهدارنده دندان، به حفظ دندان کمک شایانی می کند.
یک متخصص لثه چه اقدامات دیگری انجام می دهد؟
کاشت ایمپلنت تنها یکی از کارهای فرعی متخصص لثه است. این متخصص تمام مراقبتهای پریودنتیکس که طیف وسیعی از درمانها برای بازگرداندن سلامت لثه، جوانسازی بافتهای نرم و بهبود سلامت دهان می باشد را انجام می دهد. برخی از خدمات مهم این متخصص ایمپلنت دندان عبارتند از:
- معاینات لثه و بافت پریودنتال
- جرم گیری دندان و روت پلنینگ
- جراحی افزایش طول تاج
- پیوند استخوان و بافت نرم
- سینوس لیفت و اصلاح ریج دندانی
- درمان آنتی بیوتیکی
- کاهش عمق پاکت پریودنتال
- جراحی زیبایی لثه
- جراحی فرنکتومی و …
جنرال دنتیست یا دندانپزشک عمومی
در سادهترین حالت دندانپزشکان عمومی میتوانند بدون داشتن تخصص پریو، جراحی و پروتز اقدام به کاشت ایمپلنت کنند. البته همه دندانپزشکان عمومی قادر به انجام این کار نیستند. بلکه تنها دندنپزشکی که تجربه و مهارت بالایی دارد دارای صلاحیت است.
با این وجود، این دندانپزشکان تنها به صورت محدود مجاز به انجام جراحی ایمپلنت هستند. اگر کاندید جراحی، تمام شرایط را داشته و مشکل خاصی مانند کمبود تراکم استخوانی، بیماری لثه و … نداشته باشد می تواند نزد یک دندانپزشک عمومی با تجربه، صاحب ایمپلنت دندانی شود. در غیر این صورت بهتر است که جراحی را نزد یک متخصص ایمپلنت دیگر مانند جراح دهان و دندان، متخصص لثه و متخصص پروتز انجام داد.